Katapult Bekegem

      KATAPULTSCHIETEN


SPELREGELS


Katapultschieten of schietlapschieten is een gekend jongensspel. De meeste jongeren hebben ooit nog wel met een katapult een steentje weggeschoten. Dat het ook als sport georganiseerd wordt, is minder geweten. In verschillende clubs wordt dit oude spel als een echte competitiesport aangeboden. Goed mikken blijkt namelijk niet altijd even eenvoudig!!De bordjes staan op 10 m afstand en hebben een scharniermechanisme waardoor ze omver vallen. Per beurt krijgt elke schutter zeven knikkers waarmee hij de bordjes moet raken. Bij het schieten zijn een armsteun en vizier niet toegelaten. Voor de veiligheid wordt in gesloten kooien geschoten.

SPEL EN MATERIAAL

Met behulp van een schietlap of katapult en zeven glazen knikkers moeten de schutters zeven bordjes omver schieten. Die bordjes variëren in grootte en in puntenwaarde. Het kleinste bordje telt de meeste punten. Je kan in één beurt 30 punten behalen. Er worden steeds vier beurten geschoten. Zo kom je aan een maximum van 120 punten. Het kleinste bordje heeft een diameter van 4 cm, het grootste 12 cm.

WAAR EN WANNEER

INTERNATIONAAL

BOND

Bij de jaarlijkse superprestige, die van september tot april loopt, wordt elke club driemaal bezocht. Ook het Belgisch Kampioenschap en de Bondsbeker staan jaarlijks op het programma.

De Vlaamse katapultbond organiseert tweejaarlijks een internationaal kampioenschap dat ondertussen uitgegroeid is tot één van de grootste katapulttornooien in Europa, met minstens zeven landen vertegenwoordigd.

De Vlaamse katapultbond (Vkb) vloeide voort uit de Vlaamse Schietlapfederatie, waarvan de bestuursleden al een tijdje overwogen om het katapultschieten in gans Vlaanderen te vertegenwoordigen en een naamsverandering te ondergaan. Na groeiende internationale contacten werd deze knoop snel doorgehakt. Sinds 2004 opereert zij als de Vlaamse katapultbond en onder deze naam werd zij in 2005 effectief lid van VlaS. De Vkb telt momenteel zes actieve clubs.  Bekegem, Deurne, Eindhout, Geel,Roeselare en Tongerlo.