Katapultschieten

Katapultschieten of schietlapschieten is een gekend jongensspel. De meeste jongeren hebben ooit nog wel met een katapult een steentje weggeschoten. Dat het ook als sport georganiseerd wordt, is minder geweten. In verschillende clubs wordt dit oude spel als een echte competitiesport aangeboden. Goed mikken blijkt namelijk niet altijd even eenvoudig!!

kooi.jpg
Waar en wanneer

Bij de jaarlijkse superprestige, die van september tot april loopt, wordt elke club tweemaal bezocht. Ook het Belgisch Kampioenschap en de Bondsbeker staan jaarlijks op het programma.

Internationaal

De Vlaamse katapultbond organiseert op regelmatige basis een internationaal kampioenschap dat ondertussen uitgegroeid is tot één van de grootste katapulttornooien in Europa, met minstens tien landen vertegenwoordigd.

De vlaamse katapultbond

De Vlaamse katapultbond (Vkb) vloeide voort uit de Vlaamse Schietlapfederatie, waarvan de bestuursleden al een tijdje overwogen om het katapultschieten in gans Vlaanderen te vertegenwoordigen en een naamsverandering te ondergaan. Na groeiende internationale contacten werd deze knoop snel doorgehakt. Sinds 2004 opereert zij als de Vlaamse katapultbond en onder deze naam werd zij in 2005 effectief lid van Vlas. De Vkb telt momenteel zes actieve clubs. Bekegem, Deurne, Eindhout, Geel, Roeselare en Tongerlo.

Katapult icoon
katapult

Materiaal

Met behulp van een schietlap of katapult en zeven glazen knikkers moeten de schutters zeven bordjes omver schieten. Die bordjes variëren in grootte en in puntenwaarde. Het kleinste bordje telt de meeste punten. Je kan in één beurt 30 punten behalen. Er worden steeds vier beurten geschoten. Zo kom je aan een maximum van 120 punten. Het kleinste bordje heeft een diameter van 45 mm, het grootste 125 mm.
doel katapults.jpg
Knikker icoon
knikkers

Spelregels

De bordjes staan op 10 m afstand en hebben een scharniermechanisme waardoor ze omver vallen. Per beurt krijgt elke schutter zeven knikkers waarmee hij de bordjes moet raken. Bij het schieten zijn een armsteun en vizier niet toegelaten. Voor de veiligheid word er geschoten in een gesloten kooi.
kattenoogje-12mm.jpg
Doel icoon
hoe kleiner het bordje, hoe meer punten

De schietstand

De onderste balk moet 1150 mm van de begane grond staan. De bovenste balk ligt 500 mm hoger dan de onderste. De bordjes moeten 300 mm van elkaar verwijderd staan.

ScoreDiameter
2 punten125 mm
3 punten110 mm
4 punten90 mm
6 punten75 mm
10 punten45 mm
doel-tekst.jpg
Regels icoon
regels voor wedstrijden en besturen

Reglementen

De vlaamse katapultbond heeft verschillende reglementen vastgelegd waar zowel deelnemers als het bestuur rekening mee moeten houden tijdens wedstrijden en bij het organiseren ervan. Hieronder kunt u deze reglementen raadplegen.